Mon pius Кентавир Штрудель Хаус Штрудель Хаус Дарвін Дарвін Кафе 1 Кафе 1 САЛО САЛО Шекспір Шекспір Грушевський CINEMA JAZZ Грушевський CINEMA JAZZ СПЛІТ СПЛІТ Дублін Дублін Культ Культ Панська Чарка Панська Чарка Кумпель Кумпель Citadel Inn Citadel Inn

Оля Коцька


Директорка Центру культурного менеджменту

Як і для багатьох, мабуть, галицька кухня асоціюється мені з бабусею та дитинством. Кожного літа нас, чотирьох внуків та внучок, привозили до бабусі на канікули. За раціоном і, найголовніше, регулярністю нашого харчування пильно стежила також і прабабця Надя. У неї була ціла колекція фартушків з цвітастим узором і вона їх одягала кожного ранку, аж до останнього дня. 

Традиційним обідом був у нас росіл з курки з кьоцками (литим тістом) і палюшки з підсмаженими сухарями. Це тепер я знаю, що палюшки це український варіант італійських "ньоккі", а тоді мені здавалось що ця страва є неперевершеною і унікальною, яку вміє готувати лише моя бабця. Найбільше вони смакували на ранок наступного дня, бо прабабця підсмажувала їх ще раз на пательні і з сухарів робилась хрустка золотава скоринка. Готувала вона також кнедлі (ті ж палюшки, але половина картоплі для основи була варена, а половина - сира) і кишку з картоплею. Правда останню ми радше їли з примусу.

Сьогодні прихистком кулінарних традицій залишаються Великдень та Різдво. Незмінно готуються "традиційні бабцині тістечка" - тістечка круглої форми з дірочкою посередині, перемащені всередині мармулядою. Бабця і досі напікає ціле відерце цієї смакоти і розїжджаючись додому, ми ще майже місяць їх підїдаємо з ранішньою кавою. І звісно ж свята не свята без багатоповерхових пляцків. 

Серед моїх найулюбленіших солодощів завжди були "смерекова хата" з манним кремом і вишнями та маково-горіховий пляцок з ніжним і п'янким кавовим кремом. Кілька років тому, на Великдень, бабця дуже бідкалась, що цього року мало напекла, бо "не мала сили і була геть слаба". Як виявилось у перекладі з галицького діалекту "мало напекла", це п'ять величених пляцків і відерко тістечок.


Читайте також:


Фотогалерея
Кухарські правила. Про прийоми
«Універсальна книжка кухарська», Марія Охоровіч-Монатова. Львів, 1910 р.

Приготування. Кожний прийом гостей завбачлива пані дому повинна обдумати заздалегідь, при обмеженій кількості служби розпланувати собі заняття, щоб все було приготоване старанно і вчасно, і при тому -  не змучитися самій. З тою метою належить скласти собі такий план:

Далі...

DikArt DikArt