Mon pius Кентавир Штрудель Хаус Штрудель Хаус Дарвін Дарвін Кафе 1 Кафе 1 САЛО САЛО Шекспір Шекспір Грушевський CINEMA JAZZ Грушевський CINEMA JAZZ СПЛІТ СПЛІТ Дублін Дублін Культ Культ Панська Чарка Панська Чарка Кумпель Кумпель Citadel Inn Citadel Inn

Ірина Магдиш

член Правління «Мистецької Ради «Діалог», програмний директор Музею ідей, культуролог

Для кожної людини львівська кухня зовсім інша. Для мене львівська кухня – це кухня бабці. І є якісь обов’язкові елементи без яких львівська кухня для мене не існує. Це обов’язкова ранкова кава з молоком із кожушком. Як би до цього не ставилася, але це є невід’ємним елементом львівської кухні. Є така страва, яку тепер дуже рідко роблять (вона ще залишилася в якихось львівських родинах, домах), це, як казала моя бабця, риж з яблуками із цинамоном, тобто з корицею. Також львівської кухні немає без її різдвяних і великодніх страв. У мене вони більше асоціюються не стільки зі смаками, скільки з етапом приготування: коли мені давали товкти сушену помаранчеву шкірку, яка потім йшла до сирників і пампушків. Це було моє традиційне завдання. Тому мені ця кухня пахла товченою сушеною помаранчевою шкіркою і печеними голубцями. Власне - печеними, не вареними; печеними в п’єцу, бо в помешканні моєї бабці на Личаківській, окрім типової газової плити, ще залишалася кухня на дровах, яка розпалювалася рівно два рази на рік – на Різдво і на Пасху. Дідо приносив дрова з пивниці, і хоч це центр міста – Личаківська, - там пеклися ці голубці. І я думаю, що кожен, хто буде говорити про галицьку кухню, буде говорити дуже приватно. Для кожного на смак, на запах, на дотик ця кухня може асоціюватися. Я дотепер пам’ятаю цю ступку металеву, в якій я товкла шкірку, і для мене вага оцієї ступки і є тим, що я згадую про галицьку кухню...

Кава з молоком і кожушком – це те, що не місцеві називають «з пінкою». Вона варилася в такому банячку... і я не можу дотепер відтворити цього запаху і смаку оцієї ранкової кави з кожушком. Кава була інакша, спосіб мління був інакший. Кава мололася у ручному млиночку, із шухлядки, яка висувалася, висипалася та кава. Все варилося разом: кава і молоко. І коли я зранку вставала, мені бабця наливала оцю каву. З якого часу? До якогось моменту мені давали зранку молоко з маслом і з медом – це також був обов’язків елемент. Не знаю, чи це була галицька кухня, але це також міфологія, що це корисно «для здоровлі». Ще, здається, до школи мені давали каву з молоком із кожушком


Читайте також:


Фотогалерея
Кухарські правила. Особливості сервірування
«Універсальна книжка кухарська», Марія Охоровіч-Монатова. Львів, 1910 р.
З початками австрійського володарювання Галичиною схильні до чіткості та систематизації німці ввели нові закони та правила життята праців новій провінції Австрійської держави. Це стосувалося і харчування.  Безперечним свідченням уваги до процесу споживання їжі у Львові початку ХІХ ст. є видана 1835 р. львівською друкарнею Франца  Піллера «Книжка кухарська для вжитку в домах міських і панських.
Далі...

DikArt DikArt