Сушко Євгеній
Шеф-кухар «Citadel Inn» Hotel & Resort
Любов до кулінарії мені привила бабуся, яка в дитинстві нам дуже багато готувала. А ще в мене були сусіди, де було 12-ро дітей і двоє дорослих, сімейний бізнес яких був пов’язаний із приготуванням страв. Я частенько до них забігав поласувати, а потім намагався відтворити це вдома. Мені найбільше подобалось готувати випічку. В шостому класі я вже знав, що стану кухарем. Після 9-го класу я пішов у вечірню школу і одночасно вчився на кухаря. Коли мої друзі поступали на перші курси в інститут, я вже пішов на роботу. В ці роки я вже отримав перші ази і тоді я вже свідомо знав, що стану кухарем.
Я народився в Києві, де прожив 18 років. У Львові я вже живу 10 років. На Західній Україні я відкрив 3 ресторани. За свої роки я побував у багатьох країнах, де навчався кулінарії, а це Австрія, Чехія, Іспанія, Бельгія, Польща та інші. Кожного року я їжджу на навчання за кордон, востаннє це було у США, де проходили майстер-класи з приготування мяса.
На Західній Україні, зокрема у Львові, дуже багато готують бабці та мами. Сім’ї на вихідних частенько відвідують родичів в селах. Домашня кухня, яка зародилася ще за прабабусь, тут є актуальною і відчувається ще сильний колорит давніх традицій. В столиці цього вже немає, адже в ній багато людей бізнесу, вони постійно на роботі, рідко відвідують батьків. У Львові майже кожна родина на вихідних відвідує церкву, незважаючи на зайнятість та роботу.
Чим для мене є особлива галицька кухня?! По-перше тут є гори, є багато натуральних продуктів таких як ягоди, форель, гриби та багато іншого. По-друге, поблизу є багато фермерських угідь, де можна придбати якісні, екологічні та свіжі продукти. Я вважаю західний регіон дуже натуральним.
У Львівській кухні багато запозичених страв, які вкоренилися в цьому місті. Наприклад, штрудель – це страва привезена з Австрії, але тепер його можна скуштувати у кожній Львівській кав’ярні. Львівські прецлі – це Баварська кухня.
Також із Галицької кухні мені подобаються вареники, але у мене свій підхід щодо їх приготування. Наприклад, для начинки я беру м’ясо кролика або гуски. Я люблю львівську кухню, люблю сирник, юшку грибну, закарпатський банош, бограч, борщ, шпондер, білі гриби… В процесі приготування страв на 70 % я використовую саме місцеві продукти, а це свинина, телятина, помідори, полуниця та багато іншого.
При співпраці з компанією «Дік-Арт» на Святі Шоколаду, дізнався про Гала-вечерю страв Львівської кухні. Участь беру вперше. Коли отримав пропозицію, я не задумуючись погодився. На Гала-вечері ми приготуємо томлену качину ніжку, яку подамо з червоною капустою і родзинками та сливовим соусом. Мені приємно брати участь у вечері, де все буде лише по-львівськи.