Ілько Лемко
Львовознавець
Перше з чим асоціюється львівська кухня це – палюшки – страва для
бідних, страва демократична, страва повсякденна. Я люблю палюшки з різними
сосами, підливами.
Друге, з чим в мене асоціюється
львівська кухня, має трохи анекдотичну історію.. У Львові за радянських часів
була велика кількість закладів харчування, які називалися «Чанахи». Чанахи –
страва якась кавказька, східна, але дуже багато росіян, які побували у Львові,
потім згадували: «чанахи – это
типичное львовское блюдо, галицкое». От так чанахи стали суто
львівськими.
Згадуються 12 пісних страв на
Свят вечір. Суто львівське – це борщ з вушками, такими підсмаженими.
Я колись грав на дуже багатьох
весіллях, і типове галицьке весілля це – розгул багатоманітності у стравах. У
кожному львівському сільському весіллі було принаймні до 10 видів різних м’ясних
страв. Я колись грав у Пустомитах, то там страви з курей були 5 чи 6 видів:
смажені, копчені, печені ще якісь.
Взяти радянські часи: у
найвіддаленіших куточках області були розкішні весілля в плані їжі: тільки
м’ясних страв – гарячих та холодних – було до 20-ти видів. Мої колеги, які
гарли поза межа області розповідали про те, що таких багатих наїдків на
весіллях не було вже у сусідніх областях, наприклад на Рівненщині. Там такого
кулінарного культу не було.
Галицька кухня багата на гарні
страви солодкої кулінарії – тістечка, печиво, пляцки…
Я про це неодноразово писав в книгах, за що отримував по шапці, що галицькі господині дадуть фори господиням зі Східної України у плані якихось страв, вигадок, «наворотів».
Читайте також:
«Універсальна книжка кухарська», Марія Охоровіч-Монатова. Львів, 1910 р.
Приготування. Кожний прийом гостей завбачлива пані дому повинна обдумати заздалегідь, при обмеженій кількості служби розпланувати собі заняття, щоб все було приготоване старанно і вчасно, і при тому - не змучитися самій. З тою метою належить скласти собі такий план:
Далі...