Mon pius Кентавир Штрудель Хаус Штрудель Хаус Дарвін Дарвін Кафе 1 Кафе 1 САЛО САЛО Шекспір Шекспір Грушевський CINEMA JAZZ Грушевський CINEMA JAZZ СПЛІТ СПЛІТ Дублін Дублін Культ Культ Панська Чарка Панська Чарка Кумпель Кумпель Citadel Inn Citadel Inn

Ірина Котлобулатова


Краєзнавець, експерт Центру міської історії  Центрально-Східної Європи

Львівська кухня багата та різноманітна стравами. Якщо взяти «зупки», то це селерові, помідорові, грибні, квасолеві і так далі, і так далі… якщо ковбаски та вудженини, то теж вражають різноманіттям, якщо пляцки – то обов’язково  святкові маківники, сирники,  горіхові та шоколадні пляцки, а ще гори іншої випічки, тортів та тістечок!  Та й різновиди хліба широко представлені у львівській кухні, серед них улюблений хліб  цибулевий.

Історичні події  мали безперечний вплив на львівську кухню. З початком австрійської влади, десятки та сотні прибулих до Львова  службовців жили в готелях, знімали квартири.Звичайно, вони харчувалися поза помешканням, можливо, це і спричинило появу такої кількості кав’ярень, рнсторанів та ресторанчиків. Та й у польських «кавалерках» немає кухні, вона було непотрібна, оскільки туди приходили переночувати. Їли «в місті».

За радянськихчасів, уже з 1960-х років, у Львові були популярними «Пиріжкові» (на вулицях Лепкого, Городоцькій, Дорошенка, біля Старого ЦУМу (тепер «Магнус»), там зазвичай, було досить людно. Залишилася одна-одинока - навпроти Головної пошти.

Звичайними у Львові є вафельні тортики, вафлі для яких можна купити на будь-якому ринку – не що інше, як віденський «Пішингер» у львівському варіанті; на українському весіллі нікого не здивує фарширована риба – безперечний вплив єврейської кухні; чи не найбільш популятними в «общепиті» є російські пельмені.


Читайте також:


Фотогалерея
Кухня протягом сторіч
Кухня  зі всіма її смаколиками, приправами, десертами є витвором уяви багатьох народів упродовж століть. Людина за примхою природи споживає їжу від самого початку свого існування. Спосіб споживання страв змінювався разом із еволюцією людини - від сирої їжі до обжарювання, соління та вудження і далі до вишуканих страв нашого часу, концепції раціонального харчування та ресторанної естетики оформлення страв. Далі...

DikArt DikArt