Mon pius Кентавир Штрудель Хаус Штрудель Хаус Дарвін Дарвін Кафе 1 Кафе 1 САЛО САЛО Шекспір Шекспір Грушевський CINEMA JAZZ Грушевський CINEMA JAZZ СПЛІТ СПЛІТ Дублін Дублін Культ Культ Панська Чарка Панська Чарка Кумпель Кумпель Citadel Inn Citadel Inn

Рецепти від учасників Гастрономічної мапи

Pецепт від ресторану-клубу  «Split Lviv»

Запечена телятина з тушкованою капустою та білими грибами

Складники:

  • Телятина (вирізка)                    250 г
  • Часник                                        5 г
  • Сіль
  • Перець чорний мелений 

Для тушкованої капусти:

  • Капуста квашена                  250 г
  • Цибуля ріпчаста                   100 г
  • Морква                                   50 г
  • Білі гриби свіжі                       50 г
  • Бекон копчений                      50 г
  • Томат паста                            20 г
  • Цукор                                        3 г
  • Сіль
  • Перець чорний мелений

Для грибної мачанки (підливи):

  • Цибуля ріпчаста                      20 г
  • Білі гриби свіжі                        20 г
  • Мука                                           5 г
  • Вода                                      40 мл
  • Сіль
  • Перець чорний мелений

Для прикраси:

  • Помідори черрі
  • Базилік свіжий
  • Або інша свіжа зелень на Ваш смак

Спосіб приготування:

Тушкована капуста з беконом та білими грибами. Квашену капусту залити водою і поставити варити до м’якості. Цибулю ріпчасту та білі гриби нарізати кубиком, а моркву натерти на терці. На рослинній олії обсмажити моркву і цибулю, додати нарізаний кубиком бекон та білі гриби, томатну пасту та цукор. Це все гарненько обсмажити та додати до відвареної капусти, ще трішки проварити, додати сіль, перець, лавровий листок.

Грибна мачанка. Цибулю ріпчасту та білі гриби нарізати кубиком, обсмажити на рослинній олії. Борошно обсмажити до коричневого кольору та розвести водою, а далі додати до обсмажених овочів. Довести до кипіння, посолити та поперчити. Бекон нарізати соломкою і обсмажити до рум’яної скоринки.

Телятину натерти часником, посолити, поперчити, обсмажити на пательні до рум’яної скоринки і поставити запікати в духовку до готовності.

Готову телятину нарізати кусочками. На тарілку викласти тушковану капусту, на неї викласти медальйони з телятини, полити грибною мачанкою і посипати обсмаженим беконом. Прикрасити свіжою зеленню.

 

Рецепт від ресторану «Дарвін»


Крученик зі свинини

Складники:

  • Філе свиняче     300 г
  • Яблуко                1 шт.
  • Чорнослив          5 шт.
  • Сир Моцарела   1 кулька

Для соусу: 

  • Вершки 30% - 200 мл
  • Чорнослив - 100 гр
  • Вино солодке кріплене «Портвейн» - 200 мл

Спосіб приготування:

Свиняче філе відбиваємо, солимо, перчимо. Всередину кладемо порізані яблуко,чорнослив, та сир Моцарела, закручуємо.

Розігріваємо духову шафу до 200 градусів, ставимо м’ясо на 10 хв.

Гарнір пюре з селери. Селеру чистимо, ріжемо,заливаємо молоком, доводимо до кипіння, подрібнюємо у блендері. Додаємо сіль, перець, вершки 30 %, змішуємо,викладаємо через форму.

Соус. Вершки доводимо до кипіння, додаємо порізаний соломкою чорнослив, вино. Доводимо до загустіння, викладаємо через форму.


Рецепт від компанійського ресторану «Панська чарка»


Нога кабана з журавлиним соусом

Складники:

  • Нога кабана (задня нога середнього розміру)5кг
  • Великі морквини                                 3 шт.
  • Великі головки часнику                       4 шт.
  • Сіль                                                   3 ст. л.
  • Чорний перець                            10 зернят
  • Перець чорний мелений на кінчик ножа
  • Перець духмяний                        10 зернят
  • Лавровий лист                          8 листочків
  • Цибуля ріпчаста    5 шт.
  • Розмарин         5 гілочок

Спосіб приготування:

Ногу потрібно промаринувати за два дні до святкової події, на якій її повинні подавати!

Очищену помиту ногу маринуємо в спеціях (сіль, перець, лавровий листок), шпигуючи нарізаною смужками морквою та часником. Обкладаємо гілочками розмарину. Залишаємо маринуватись на 2 дні в холодному місці.

В день подачі випікаємо ногу в духовці при температурі 180* - 140*С , 2-3 години.

Смакує зі свіжими овочами, печеною картоплею та соусом з журавлини.


Рецепт від ресторану Грушевський cinema jazz


Реберця свинні по-віденськи

Складники:

  • Реберця свинні                                           1,2–1,5 кг
  • Картопля                                                          3–4шт.
  • Квашена капуста                                         150–200г
  • Олія                                                                     100 г
  • Цибуля кримська                                                  50 г
  • Цибуля ріпчаста (для маринування ребер)   2-3 шт.
  • Розмарин свіжий                                          1 гілочка
  • Часник                                                          2 зубчика
  • Сіль
  • Перець чорний мелений

Спосіб приготування:

Реберця (цілою стрічкою) промиваємо під проточною водою, зачищаємо від плівок. Готуємо маринад: нарізаємо великими шматками ріпчасту цибулю, додаємо сіль та перець за смаком. М'ясо залишаємо дозрівати на 1 день при кімнатній температурі.

Замариновані реберця смажимо на грилі до готовності та гарного золотистого кольору. Якщо гриль відсутній, розігріваємо духову шафу до температури 220*С, та випікаємо реберця протягом 15-20 хв.  

Поки смажиться основна страва, готуємо гарнір. Чудово доповнить смак м’яса звичайна картопля з розмарином та часником, а також квашена капуста з кримською цибулею та олією.

Картопля з розмарином та часником. Картоплю, зварену в мундирі, чистимо від шкірки та обсмажуємо на олії до золотистого кольору, додаємо сіль, перець за смаком, і в кінці – дрібно порізані розмарин і часник.

Квашена капуста з кримською цибулею. Квашену капусту заправляємо олією та додаємо кримську цибулю, нарізану соломкою.                                                                                                                                            

Рецепт від Ресторану-пивоварні «Кумпель»

 

Банош

Складники:

Для приготування 1 кг «Баноша»: 

  • Крупа кукурудзяна                   175 г
  • Вершки домашні                       550 г
  • Сметана домашня                    550 г
  • Сіль                                                5 г 

На 1 порцію:

  • «Банош»                                     300 г
  • Сало свіже                                     50 г
  • Грудинка копчена                          50 г
  • Бринза овеча                                 50 г
  • Сир твердий 50%                          15 г
  • Зелень петрушки                            2 г

Спосіб приготування:

У посуд з потовщеним дном влити вершки. Додати сметану. Довести суміш до кипіння.

Помішуючи дерев'яною лопаткою поступово всипати крупу. Варити на слабкому вогні, постійно помішуючи, до готовності (готовність визначають відставанням каші від стінок посуду і появи масляних крапель на поверхні).

Підсмажити сало і грудинку до утворення шкварок.

Викласти кашу в гарячу сковорідку. Полити шкварками.

Насипати гіркою бринзу. Декорувати банош чіпсом з твердого сиру, посипати нарізаною зеленню петрушки.

 

Рецепт від ресторану-кафе «Штрудель Хаус»

 

Штрудель з капустою

Складники:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне                           250 г
  • Куряче яйце                                        1 шт.
  • Масло рослинне                               2 ст. л.
  • Сік лимона                                          1 ч. л.
  • Сіль                                                  0,5 ч. л.
  • Вода тепла                                       100 мл

Для начинки:

  • Капуста квашена                                600 г
  • Картопля  400 г
  • Мускатний горіх, сіль, перець, цукор,базилік, орегано
  • Цибуля ріпчаста                                 200 г
  • Шпондер                                             200 г
  • Сир Моцарела                              1 кулька
  • Морква свіжа
  • Зелень петрушки

Спосіб приготування:

Просіюємо борошно в миску через сито, додаємо до нього сіль. Окремо збиваємо вінчиком яйце. Робимо в борошні ямку і вливаємо туди збите яйце. Вичавлюємо лимонний сік сюди ж, а також рослинну олію. Потім починаємо вимішувати тісто, поступово розбавляючи його теплою водою. Води може знадобитися менше.

Тісто у нас повинно вийти м'яким і спочатку липким. Але від стінок посуду воно все-таки має відставати. Тепер кладемо тісто на стіл, присипаний борошном, і знову трохи вимішуємо його руками. Місимо до тих пір, поки тісто перестане приставати до рук.

Скручуємо з тіста таку ковбасу товсту і відбиваємо його плазом об поверхню столу. Опісля скачуємо в кулю, накриваємо серветкою і даємо постояти півгодини в теплому місці.

Беремо лляну серветку, посипаємо її борошном, викладаємо тісто і розгортаємо його.

Періодично піднімаємо і перевертаємо отриманий пласт. У результаті у нас повинен вийти дуже тонкий пласт тіста, загортаємо начинку у тісто і ставимо випікати.

Начинка. Картоплю зварити з додаванням солі, пом’яти. Шпондер порізати кубиком, посмажити, додати цибулю порізану кубиком. Капусту процідити, посікти. Потушкувати разом з шпондером і цибулею. Додати картоплю, спеції та приправи.


Рецепт від ресторану «САЛО»


САЛО-РОЛИ "Сільський гламур"

Складники:

Порція на 1 людину:

  • Петрушка кучерява                     15 г
  • Цибуля ріпчаста                            1 г
  • Огірок квашений                          15 г
  • Сало                                            100 г
  • Картопля варена                         30 г 
  • Хрін                                               15 г

 

Спосіб приготування:

Ніжне сало нарізаємо смужками. Перчимо, солимо. Зверху викладаємо так само нарізану смужками картоплю, квашений огірок та ріпчасту цибульку. Обережно завертаємо все у рулетик. Розрізаємо на 6-8 шматочків. Зверху на "роли" викладаємо хрін. Прикрашаємо страву кучерявою петрушкою.

Печене  яблуко у ванільному соусі

Рецепт від Винотеки «Кафе-1»


Печене  яблуко у ванільному соусі

Складники:

  • Яблуко                                      225 г
  • Цукор пісок                                   5 г
  • Соус ванільний                          10 г
  • Гарячий шоколад                      10 г
  • Горіх грецький                           10 г

За смаком:

  • Кориця
  • М’ята свіжа
  • Полуничка
  • Шоколад чорний

Для ванільного соусу: 

  • Вершки 24 %                          325 г
  • Цукрова пудра                         40 г
  • Заварний крем                       25 г
  • Ванільний цукор                1 пачка
  • Яйце                                       1 шт.

Спосіб приготування:

Розрізаємо яблуко навпіл, вирізаємо серединку. Посипаємо цукром та ставимо в духову шафу на 2,5 хв. Витягаємо з печі, посипаємо корицею, поливаємо половинки ванільним соусом. Додаємо на яблучко грецький горіх, поливаємо гарячим львівським шоколадом і посипаємо мигдальними пластівцями. Декоруємо м’ятою, полуницею.

ВАЖЛИВО: правильно задекорувати десерт та не перегріти яблуко, воно повинно бути мяким. Проштрикніть яблуко зубочисткою, якщо вона вільно входить – десерт готовий.

Ванільний соус. Збиваємо все міксером до однорідної маси.

ВАЖЛИВО: підібрати свіжий крем та не перевищити час збивання соусу. Ми в кафе збиваємо соус 4 хв

 

Рецептвід ресторану та клубу «Культ live music club»


Лиганці з сиром та сметанковою мачанкою

Складники:

  • Картопля                   2 кг
  • Яйця                         3 шт.
  • Сметана           2-3 ложки    
  • Сіль
  • Крохмаль                  1 кг

Для начинки: 

  • Домашній сир              300 г
  • Сіль, кріп

Для сметанкової мачанки: 

  • Сало
  • Цибуля
  • Сіль
  • Кріп

Спосіб приготування:

Обварити картоплю в мундирах, коли звариться, її треба остудити в холодній воді, а тоді почистити. Почищену картоплю добре розминають, тоді до неї додають яйця, солодку сметану (вершки), трошки солі, та крохмалб. Замішують туге тісто, качають кульки руками та начиняють їх начинкою. 

Начинка. Сир розтирають з сіллю та кропом так, аж поки він не стане як масло.

Начинені лиганці відварюють в підсоленій кип’ячій воді 7-10хв.

Лиганці добре подавати з сметанковою мачанкою: для неї нарізають шматками трохи підкопчене сало, обсмажують його, тоді на тому смальці смажать цибулю до бронзового кольору, та заливають все солодкою сметаною, тою мачанкою заливають лиганці та посипають подрібненим кропом.


Рецепт від пабу «Дублін»


Телячі копчені ребра

Складники:

  • Ребра телячі                 1 кг
  • Сіль                               20 г
  • Перець                           5 г
  • Лист лавровий               2 г
  • Спеції                            10 г
  • Олія соняшникова        30 г
  • Яблука квашені          200 г

 

Спосіб приготування:

Змішуємо сіль, перець, лавровий лист, спеції, соняшникове  масло. Поливаємо-натираємо телячі ребра цим маринадом, ставимо в холодильник на 3-4 години. Після маринування ставимо електрокоптильню на 170 градусів та коптимо 40 хвилин. Подаємо  ребра з квашеним яблуком.


Фотогалерея
Галина Терещук
Що готувалося з традиційних галицьких страв вдома? Це - зелений  борщ, в якому обов’язково мусило бути трішечки рису, картоплі, багато зелені, обов’язково там було реберце.
Далі...

DikArt DikArt